Ana Sayfa

Anjiyo Çeşitleri Nelerdir Faydaları Riskleri ve Özellikleri Nelerdir?

Alp Burak Çatakoğlu'nun Fotoğrafı

Prof. Dr. Alp Burak Çatakoğlu

4 min read
img of Anjiyo Çeşitleri Nelerdir Faydaları Riskleri ve Özellikleri Nelerdir?

Anjiyo Çeşitleri Nelerdir?

Koroner anjiyo, kısaca anjiyo olarak da bilinir (bazen anju olarak telaffuz edilir ancak bu yanlıştır), en sık yapılan kardiyoloji tetkiklerinden biridir. Kalp damarlarını görüntülemenin 2 çeşidi vardır:

  1. Koroner BT anjiyografi (Sanal anjiyo)
  2. Standart koroner anjiyografi (Konvansiyonel anjiyo)

Ayrıca anjiyonun giriş yerine göre de 2 çeşidi vardır:

  1. El bileğinden
  2. Kasıktan

Bilekten anjiyo ile ilgili yazımıza göz atarak daha fazla bilgi edinebilirsiniz.

Koroner BT Anjiyo (Sanal Anjiyo) Nedir?

Tomografi cihazı kullanılarak yapılan ve kalbi besleyen koroner damarları görüntülemek için kullanılan modern bir tetkiktir. En büyük avantajı tomografi ile yapılıyor olması, kateter kullanılmamasıdır. Zayıf özellikleri ise görüntü kalitesinin (çözünürlüğün) gerçek standart anjiyodan çok düşük olması ve verilen radyasyon miktarının yüksek olmasıdır. Ancak standart anjiyodan korkan hastalar için iyi bir alternatiftir.

Rutin bir test olarak önerilmemektedir. Mutlaka kardiyoloji uzmanının önerisiyle yapılmalıdır. Çünkü verilen radyasyon ve kullanılan kontrast miktarı az olmadığı için yan etkileri mutlaka dikkate alınmalıdır.

Koroner BT anjiyoda kola konulan bir damar yoluyla kontrast madde denilen boya maddesi verilir ve tomografi ile saniyeler içinde görüntüler alınır. İyi bir görüntü elde edebilmek için nabzın 70/dakikadan daha yavaş olması gerekmektedir. Nabzı yüksek veya aritmisi olan kişilerde görüntü kalitesi yeterli olamayabilir.

Görüntüler alındıktan sonra bilgisayarda ölçümler yapılır ve darlık, tıkanıklık olan bölgeler belirlenir. Çözünürlük yüksek olmadığı ve bilgisayar etkisi de olduğu için darlık derecelerine hassas yaklaşmak gerekmektedir.

Standart (Konvansiyonel) Anjiyo Nedir?

Kateter kullanarak el bileğinden veya kasıktan koroner damara ulaşarak yapılan anjiyo işlemidir. Kontrast madde verilerek ve X-ışını kullanarak görüntüler hareketli olarak dijital olarak kaydedilir. Hareketli görüntü olması nedeniyle sineanjiyografi olarak da adlandırılır.

Görüntü kalitesi (çözünürlüğü) çok iyidir. Kullanılan radyasyon ve kontrast madde de oldukça düşüktür.

Kalbi besleyen 3 büyük koroner damar vardır. Bunlardan 2 tanesi sol taraftan sol ana koronerden köken alır. LAD ve CXA olarak adlandırılır. Diğer koroner damar sağ taraftadır ve RCA olarak adlandırılır. Bu damarların hepsi tüm ayrıntıları ile koroner anjiyoda görüntülenir.

10 soruda koroner anjiyo nedir ve nasıl yapılır başlıklı yazımızda anjiyo işlemi adım adım anlatılmıştır.

Koroner Anjiyonun Faydaları Nelerdir?

Koroner anjiyonun en büyük faydası koroner damarda var olan kritik bir darlığın kalp krizine veya enfarktüse neden olmadan saptanmasıdır. Nefes darlığı veya göğüs ağrısı gibi şikayetlerle başvuran hastalarda altta yatan nedenlerden en önemlisi kalp damar hastalığıdır. Kardiyologumuz bu şikayetleri değerlendirdikten sonra ileri tetkik için sizden anjiyo isteyebilir. Gerçekten koroner damarınızda darlık veya tıkanıklık saptanırsa teşhis netleşmiş olur. Bundan sonraki adım bu darlığın hangi yöntemle tedavi edileceğine karar verilmesidir. 3 tür tedavi mümkündür:

  • Koroner anjiyoplasti (balon) ve stent
  • Koroner bypass ameliyatı
  • İlaç tedavisi

Doktorunuz anjiyo filminize göre hangi tedavinin sizin için daha uygun olduğuna karar verecektir. Burada yaşınız, risk faktörleriniz ve klinik bulgularınız çok önemlidir. Bazen bypass veya stent arasında kararsız kalınabilir. Özel puanlama metodları hangi yöntemin daha iyi olabileceğine dair fikir verebilir. Ancak en önemli karar verdici faktör tecrübeli bir girişimsel kardiyoloğun değerlendirmesidir.

Kalp hastalıkları dünyanın 1 numaralı ölüm nedeni olduğu için teşhisin erken konması oldukça hayatidir. Bu konuda koroner anjiyonun katkısı büyüktür.

Anjiyonun Riskleri Nelerdir?

Anjiyo tecrübeli ellerde ve uygun malzemelerle yapıldığında riski oldukça düşüktür. Koroner anjiyonun artık el bileğinden de rahatlıkla yapılabiliyor olması bu riskleri daha da azaltmıştır.

En sık karşılaşılan riskler anjiyo giriş yerinde kanamalardır. Kasık bölgesinden yapıldığında bu ihtimal daha yüksektir. İşlemden sonra erken fark edildiğinde sadece hafif bir morluk oluşmaktadır. Ancak fazla kanama olduğunda hematom denilen büyük şişlikler oluşabilmektedir. Nadiren bu kanama kasık bölgesinden ziyade batın içine de olabilmekte ve bir operasyon ihtiyacı olabilmektedir. El bileğinde kanama çok nadir görülmekte, göz önünde bir bölge olduğu için kanama hafif bir basınç ile rahatlıkla kontrol altına alınabilmektedir.

Diğer bir risk pıhtı oluşmasıdır. Ancak günümüzde anjiyo ve stent işlemleri kan sulandırıcı ilaçlar eşliğinde yapıldığı için bu ihtimal oldukça düşüktür.

Koroner damarın yırtılması riski modern ve uygun malzemelerle ve tecrübeli ellerde oldukça düşüktür. Bazı koroner damarlar çok kireçli ve kırılgan olabilmektedir. Bu nedenle işlemin titizlikle yapılması bu olasılığı azaltacaktır.

Anjiyonun risklerini daha detaylı anlatan yazımızı okumanızı öneririz.

Prof. Dr. Alp Burak Çatakoğlu’nun canlı yayında gerçekleştirdiği el bileğinden anjiyo işlemi

Tecrübeli ellerde ve uygun malzemeler ile el bileğinden yapılan anjiyo ile hemen ayağa kalkabilir ve normal hayatınıza dönebilirsiniz. Prof. Dr. Alp Burak Çatakoğlu size hayatınızdaki bu en önemli süreçte yardımcı olacaktır. Randevu için hemen arayabilirsiniz 0534 402 5050

Alp Burak Catakoglu image

Size yardımcı olmak istiyoruz

Prof. Dr. Alp Burak Çatakoğlu, Liv Hospital Ulus, İstanbul'da Girişimsel Kardiyoloji direktörüdür. Kendisi ile şimdi görüntülü görüşme randevusu alabilirsiniz

Bize Ulaşın