El Bileğinden Anjiyo ve Avantajları
Prof. Dr. Alp Burak Çatakoğlu
⋅ 3 min readProf. Dr. Alp Burak Çatakoğlu
⋅ 3 min readEl bileğinden anjiyo, koroner anjiyografi işlemi için geleneksel kasık bölgesinden giriş yerine, el bileği bölgesinden yapılan bir yaklaşımı ifade eder. Koroner anjiyografi, kalp damarlarının (koroner arterlerin) tıkanıklıklarını ve daralmalarını belirlemek için kullanılan bir görüntüleme işlemidir. Eli bileğinden anjiyo yapmanın pek çok avantajı vardır.
Bilekten yapılan anjiyo hastanın daha çabuk ayağa kalkabilmesi ve eve gidebilmesini sağlamaktadır. En önemlisi de komplikasyon ihtimali 10 kat azalmaktadır. Bu nedenle el bileğinden yapılan anjiyo, kasıktan yapılan anjiyoya tercih edilmektedir.
Video 1. Prof. Dr. Alp Burak Çatakoğlu el bileğinden anjiyonun aşamalarını anlatıyor
Bu soruyu anjiyo yapacağınız kardiyoloğunuz ile mutlaka tartışmanızı öneririz. Her hastanın klinik durumu, öncelikleri, damar yapısı farklı olabileceği için, doktorunuzun tercihi de farklı olabilir. Bilekten anjiyonun en önemli avantajı daha güvenli bir teknik olmasıdır. Diğer yandan hastanın hemen ayağa kalkabiliyor olması da konforu arttırmaktadır. İşlemden sonra hasta tuvalete gidebilir, koltukta oturabilir, yemeğini masada yiyebilir. Taburculuk içinse 1-2 saat hastanede kalması yeterlidir. Sonrasında eve gidebilir. Konuya genel olarak baktığımızda aradaki farkları kısaca şöyle özetleyebiliriz:
Video 2. Prof. Dr. Alp Burak Çatakoğlu canlı yayında bilekten anjiyo işlemi yapıyor
Hayır, aslında bilekten anjiyo hasta için de hekim için de daha kolay. Burada en önemli 2 nokta:
Eğer el bileğinden anjiyo için uygun malzemeler var ve hekiminiz işlemlerinin en az yarısını bilekten yapıyorsa bu yöntemle yapılması çok daha avantajlıdır. Yapılan anjiyonun kalitesi, görüntüler, stent takılabilme kabiliyeti kasıktan yapılan anjiyodan farklı değildir.
Resim 1. El bileğinden anjiyo işlemi sonrası giriş yeri şeffaf bandajla takip ediliyor
Yapılan istatistiklere göre hastaların %95’ine bilekten anjiyo yapılabilir. Çok nadiren ince ve çok kıvrımlı yapıda olan damarlarda yapılamamaktadır. Günümüzde çok ince ve yumuşak malzemeler vardır. Bu kıvrımlı ve ince damarlar için özel tasarlanmış malzemeler ile pek çok hasta konforlu ve güvenli bir şekilde bilekten anjiyo olabilmektedir.
Tecrübeli ellerde ve uygun malzemeler ile el bileğinden yapılan anjiyo ile hemen ayağa kalkabilir ve normal hayatınıza dönebilirsiniz. Prof. Dr. Alp Burak Çatakoğlu size hayatınızdaki bu en önemli süreçte yardımcı olacaktır. Randevu için hemen arayabilirsiniz 0534 402 5050
Prof. Dr. Alp Burak Çatakoğlu, Liv Hospital Ulus, İstanbul'da Girişimsel Kardiyoloji direktörüdür. Kendisi ile şimdi görüntülü görüşme randevusu alabilirsiniz
Bize Ulaşın