TAVİ Nedir ve Nasıl Yapılır
Prof. Dr. Alp Burak Çatakoğlu
⋅ 3 min readProf. Dr. Alp Burak Çatakoğlu
⋅ 3 min read“TAVİ” ya da “Transkateter Aort Kapak İmplantasyonu”, aort kapağın daralması (aort stenozu) gibi durumlarda kullanılan bir tıbbi prosedürdür. Daralmış olan aort kapağın yerine biyolojik yeni bir aort kapak yerleştirilir. Bu işlem, geleneksel cerrahi yöntemlere göre daha az invazif bir yaklaşım ile kapalı yöntemle, genellikle kasıktaki atardamar kullanılarak yapılan bir prosedürdür ve genellikle yüksek risk taşıyan, cerrahi açıdan uygun olmayan hastalarda tercih edilir. Son zamanlarda araştırmalar düşük riskli hastalarda da cerrahiye alternatif olarak yapılabileceğini vurgulamaktadır.
TAVI eskiden olduğu gibi göğüs kafesi açılmadan ve kalp durdurulmadan, ciddi derecede daralmış aort kapağın, kateteter yardımıyla ilerletilen biyolojik yeni bir kapakla değiştirilmesi işlemidir.
10 yılı aşkın süredir yapılan bu işlem, zaman içerisinden teknolojik olarak gelişmiş ve artık pek çok hasta uyutulmadan dahi tedavi edilebilmektedir. Yeni teknolojiler ile yapılan işlemlerden 1-2 gün sonra bile artık taburculuk mümkün olabilmektedir.
Bu işlem iki farklı isimle bilinir:
Aslında her ikisi de aynı işlemi anlatmaktadır.
Video 1. Prof Dr Alp Burak Çatakoğlu TAVİ işlemini anlatıyor
TAVI yöntemi ile yerleştirilen aort kapakları biyolojik kapaklardır. Çoğunlukla sığır ve domuz kapakları kullanılır. Üzerleri yıpranmayı önleyici bazı malzemeler ile kaplanır. Metal bir stentin üzerine yerleştirilmiş bu kapaklar hasta ve daralmış olan aort kapağın üzerine balon yardımıyla (balon expandable) veya kendiliğinden genişleyerek (self expandable) konumlandırılır.
TAVI, bir damara yerleştirilen stent işlemine benzer bir işlemdir. Bir kateter vasıtası ile tamamen katlanabilir bir kapak, hasta olan kapağın üzerine bir balon şişirilerek, veya kendi kendine genleşerek yerleştirilir ve bu sayede hasta kapağın yerini sağlıklı çalışan bir kapak alır. Yeni kapak genişletildiğinde, eski hasta olan kapağı çevreye doğru iter ve çalışmaya başladığında sağlıklı ve normal kan akımına imkan sağlar.
Bu işlem FDA (Amerikan Gıda ve İlaç Bakanlığı) tarafından yakın zamanda onaylanmış, şikayeti olan aort kapak darlığı hastalarında, eğer ameliyat riski yüksek ise, ameliyata alternatif olarak yapılabilen bir tedavi yöntemidir. Standart aort kapak ameliyatı ile TAVI arasında belirgin farklar vardır.
Genellikle standart kapak ameliyatı, göğüs kafesi açılarak yapılır. TAVI ise genellikle kateter vasıtası ile çoğunlukla kasıktan, yapılabilmektedir. Göğüs kemiklerine dokunulmadığı için hastalar çok kısa sürede iyileşmektedir.
Günümüzde pek çok hasta uyutulmadan sadece sedasyon dediğimiz yatıştırıcı ilaçlarla dahi tedavi olabilmektedir.
TAVI işleminin yapıldığı hastalar genellikle 70’li, 80’li yaşlarda olan kişilerdir. Dolayısıyla eşlik eden başka tıbbi sorunları vardır ve bu tür minimal invazif ve hızlı iyileşme beklenen bir yöntemden daha çok fayda görürler.
Yeni bir yöntem olmakla beraber, aort kapak hastalığı olan veya başka bir tedavi alternatifi sınırlı olan hastalarda yaşam kalitesini önemli ölçüde arttırmaktadır. İlaç tedavisi ile sağlanamayan, kalbin daha fazla zarar görmesini engellemekte, hayat kalitesini ve yaşam süresini artırmaktadır.
Video 2. TAVİ kapağının yerleştirilmesi (Animasyon)
Şekil 1. Aort darlığının dereceleri
Tecrübeli ellerde ve uygun malzemeler ile el bileğinden yapılan anjiyo ile hemen ayağa kalkabilir ve normal hayatınıza dönebilirsiniz. Prof. Dr. Alp Burak Çatakoğlu size hayatınızdaki bu en önemli süreçte yardımcı olacaktır. Randevu için hemen arayabilirsiniz 0534 402 5050
Prof. Dr. Alp Burak Çatakoğlu, Liv Hospital Ulus, İstanbul'da Girişimsel Kardiyoloji direktörüdür. Kendisi ile şimdi görüntülü görüşme randevusu alabilirsiniz
Bize Ulaşın